Huller i tænderne

Forebyggelse og behandling

Hvad er caries?

Caries, i hverdagssprog ‘huller i tænderne’, er en af de mest udbredte tandsygdomme i verden. Helt op til 98% af verdens befolkning lider af caries, og sygdommen rammer både store som små.

Det farlige ved caries er, at sygdommen let kan gå ubemærket hen. Symptomerne er ikke altid mærkbare, hvilket desværre betyder, at mange udvikler huller i tænderne, der kunne have været forebygget ved tandlægehjælp.

Hvorfor opstår caries?

Caries opstår som resultat af dårlig mund- og tandhygiejne. Hvis man ikke sørger for jævnligt at børste tænder og bruge tandtråd, vil der sætte sig madrester og bakteriebelægninger på tænderne. Bakterierne omdanner sukker til syre. Denne syredannelse begynder langsomt at ætse tændernes overflade, også kaldet emaljen, hvilket på sigt fører til huller i tænderne.

Hvis hullerne ikke bliver behandlet, kan bakterierne sprede sig hele vejen ind til nerven, så en smertefuld rodbehandling af tanden bliver nødvendig.

Hvad kan man gøre for at forebygge caries?

Det bedste våben i kampen mod caries er daglig rengøring af tænder og mund. Det er vigtigt, at man gør det til en god vane at børste tænder med fluortandpasta to gange om dagen i to minutter pr. gang, at bruge tandtråd, tandstikkere og mellemrumsbørster samt jævnligt at gå til tjek hos tandlægen.

Opdager man cariesangrebet på et tidligt stadie, er det muligt at udbedre situationen ved at intensivere fokusset på mundhygiejnen, omlægge kostplanen til at omfatte mindre sukker, samt at modtage fluorbehandlinger hos tandlægen. Opdager man først cariesangrebet på et senere tidspunkt, er det dog oftest nødvendigt at fjerne det beskadigede tandvæv og erstatte med en fyldning.

Sådan behandler vi caries hos Tandlægerne Skt. Anne Plads

Ved huller af betydelig størrelse, der truer med at ødelægge tanden helt, er det nødvendigt med en fyldning, så tanden kan genvinde sin oprindelige æstetik, form og funktion. I dag benyttes plast som det primære fyldningsmateriale. Det er et lovkrav fra Sundhedsstyrelsen, at danske tandlæger bruger plast som fyldningsmateriale, da det er det bedste materiale på markedet til formålet samt et miljørigtigt valg.

Plasten, vi benytter os af, er tandfarvet og giver derfor et kosmetisk flot resultat, som er meget efterspurgt. Hos Tandlægerne Skt. Anne Plads fremstiller vi plastfyldninger, så tanden efter behandling fremstår helt naturtro. Se eksempler på vores plastbehandlinger her og på vores facebookside.

Caries er utrolig udbredt, men hvis du blot sørger for at opretholde en sund mundhygiejne ved daglig tandbørstning, brug af tandtråd samt regelmæssige tjek hos tandlægen, har du gjort meget for at forebygge huller i tænderne.

Fyldningsterapi

Har du overfladiske cariesangreb, kan de ofte standses ved en optimering af mundhygiejnen og ved hjælp af flour-behandling - evt. i en kombination med et nedsat sukkerindtag. Går hullet dybere ind i tanden, skal det behandles med en fyldning, da det ellers bliver dybere, og i sidste ende kan det medføre, at tanden må rodbehandles. Vi viser dig gerne hullets dybde i tanden på et røntgenbillede eller ved hjælp af vores intraorale kamera.

I dag bruger vi hovedsageligt plast som fyldningsmateriale i tænderne. Fordelen ved at benytte plast til tandbehandlinger er, at det giver et kosmetisk pænt resultat, og man fjerner ikke så meget af den sunde tandsubstans, idet man "limer" plasten til tanden. På den måde minimerer man risikoen for, at tænderne revner og knækker i forhold til det tidligere meget brugte sølvamalgam.

Slut med sølvamalgam

I dag benytter vi ikke længere sølvamalgam til tandfyldninger på klinikken. Af hensyn til miljøet, er der i dag et generelt forbud mod at bruge kviksølvholdige metaller, da det er svært nedbrydeligt i naturen.

En ulempe ved brug af amalgam ved fyldningsterapi er, at det ekspanderer under afbinding, og det korroderer med tiden. Dette kan resultere i misfarvninger, revner og knækkede tænder. Lovgivningen siger, at sølvamalgam derfor kun må bruges, hvor det ikke er muligt at lave en god fyldning i plast. I mælketænder må der ikke anvendes sølvamalgam.

Ved stor destruktion af en tand, er det ikke længere muligt at genopbygge den ved hjælp af almindelig fyldningsterapi. Her kan det blive nødvendigt at fremstille en krone eller et indlæg for at genskabe den tabte funktionalitet og æstetik.

Tandlægerne Skt. Anne Plads er en tandlæge- og specialtandlægepraksis i moderne og trygge rammer i hjertet af Odense. Vi er opdateret på den nyeste faglige viden og tilbyder holdbare behandlinger til fair priser.


Effektiv behandling til en fair pris


Henvisningspraksis i tand-, mund- og kæbekirurgi


Central beliggenhed i Odenses største lægehus