Ved du hvordan rygning påvirker din tandsundhed?

Vi lever i en oplyst tidsalder, og derfor er det ikke muligt at ryge uden at være opmærksom på denne handlings sundhedsmæssige effekter. Rygere bliver konstant konfronteret med skræmmebilleder af kulsorte lunger eller ulækre kræftbylder, men noget de fleste glemmer at tænke på, er hvordan rygningen påviker deres mund- og tandsundhed.

 

Æstetiske påvirkninger

Røgens synlige effekter viser sig hurtigt i form af misfarvninger på tænderne. Rygning giver mørke belægninger på tænderne, som ikke kan fjernes ved hjælp af tandbørstning. Misfarvningen er langt værre end den der fremkommer ved indtag af rødvin, te og kaffe, og som ryger vil du opleve, at dine tænder bliver brune/gullige i en langt tidligere alder end hos ikke-rygere.

 

Sundhedsmæssige påvirkninger

Udover at man får grimme, misfarvede tænder, som langsomt løsner sig og falder ud, har rygning også nogle meget alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser. Tobaksrygning er fx den førende årsag til kræft i mundhulen, en meget smertefuld kræftform der viser sig ved sår og blærer i munden, samt smerter og generelt synkebesvær.

Derudover har rygere mere end dobbelt så stor risiko for at udvikle paradentose end ikke-rygere. Paradentose er omfattende tandkødsbetændelse, der har spredt sig hele vejen ned til det dybereliggende væv, hvilket i sidste ende kan føre til tab af tænder.

 

Stop med at ryge i dag

Rygning har altså både kosmetiske og sundhedsmæssige konsekvenser, hvilket forhåbentligt kan motivere til at kvitte tobakken én gang for alle, hvad end der er tale om cigaretter, cigarer eller snus. Stopper man med at ryge, vil man efter en årrække have mindsket risikoen for mund- og tandsygdomme, men de misfarvninger man har reddet sig kan desværre ikke fjernes på naturlig vis og må i slemme tilfælde fjernes ved hjælp af professionel tandblegning.

Hos Tandlægerne Skt. Anne plads tager vi os gerne tid til at forklare dig, præcis hvorfor du skal stoppe med at ryge. Vi rådgiver mange rygere hver dag, som har fået deres mund- og tandsundhed spoleret, pga. den tobak de dagligt har udsat deres system for. Vi ved af erfaring at jo før du stopper med at ryge jo bedre, og vi hjælper dig gerne med at tage initiativ til et varigt rygestop, så din mund- og tandsundhed langsomt kan opbygge sig selv igen.

Slider du på dine tænder i søvne?

Hvordan ved man om man skærer tænder?

Vågner du op om morgenen og føler dig uudhvilet? Oplever du voldsom spændingshovedpine, smerter og ømhed i kæberegionen eller problemer med at tygge ordentligt? Så er der desværre stor sandsynlighed for, at du skærer tænder i søvne og dermed slider unødvendigt på dine tænder.

Tænderskæren er en utrolig udbredt lidelse, og faktisk lider mange flere danskere af det, end statistikken afslører, da bevægelsen ikke altid er til at se eller høre. Nogle skærer højlydt tænder i løbet af natten, mens andre bare presser tænderne hårdt, men lydløst, sammen, hvorfor det kan være sværere at stille en diagnose.

Hvorfor er det skadeligt at skære tænder?

De fleste af os skærer tænder fra tid til anden, men ved langvarig, omfattende tænderskæren risikerer man, at tænderne nedslides fuldstændig. For meget pres på tænderne kan både løsne tænderne og forårsage revner, og når man skærer tænder beskadiges emaljen desuden, så tænderne bliver yderst følsomme over for påvirkning som fx kulde og varme.

Hvordan kan man bekæmpe tænderskæren?

Hos Tandlægerne Sankt Anne Plads anbefaler vi, at du møder op til dine regelmæssige tandlægetjek, så vi kan holde øje med, om du skærer tænder, og om der i så fald skal gøres noget ved problemet. Har din tænderskæren en negativ effekt på din tandsundhed, vil vi anbefale, at du får fremstillet en bideskinne, som du skal sove med om natten. En bideskinne tilpasses, så den passer præcis til dit tandsæt og fremstilles i et væld af forskellige materialer. Du skal sove med bideskinnen om natten, så du aflaster tyggemusklerne og på den måde undgår at slide dine tænder fuldstændig ned. Når du ikke har bideskinnen i munden, skal den opbevares i den beholder, vi udleverer den i, og du skal altid huske at gøre den grundigt rent inden du sætter den på plads i munden igen.

Er du i tvivl om, hvorvidt du kunne have behov for en bideskinne, er du altid velkommen til at kigge forbi Tandlægerne Skt. Anne Plads. Vi giver gerne en professionel vurdering, så du kan tage stilling til, om en bideskinne er den rigtige løsning for dig.

Lær dit barn at gå til tandlægen

Som forældre ønsker man altid det bedste for sine børn, og derfor ønsker man selvfølgelig også udelukkende at give sine gode vaner videre – at spise sundt, at dyrke motion og at passe godt på sig selv. Dårlige vaner, som fx rygning, sukkerafhængighed eller tandlægeskræk ønsker man ikke skal gå i arv, og derfor har man som forælder et ansvar for at lære sine børn om kroppen og sundhed allerede tidligt i livet. Er du i tvivl om hvordan du starter dialogen med dit barn, bringer vi her et indlæg om, hvordan man lærer sit barn at gå til tandlægen uden frygt.

Læs bøger om emnet

Gå på biblioteket med dit barn og lån en god stak bøger om tandlæger og tandpleje – både faglitteratur og skønlitteratur. At læse en bog sammen er en god måde at introducere barnet til tandlægen på, da han/hun på denne måde kan udforske emnet i sikkerhed hjemme på sofaen. Vælg gerne bøger hvor tandlægebesøget bliver beskrevet ned i mindste detalje, så dit barn er forberedt på hvad der skal ske, hvorfor tandlægen gør som han gør, og hvorfor hans behandling er vigtig for vores sundhed.

Gør tandpleje til en leg

Når dit barn har forstået, hvorfor det er vigtigt at passe godt på sine tænder, er der mange ting du kan gøre for at forvandle den daglige tandplejerutine til en sjov leg. Lad fx altid dit barn vælge sin egen tandbørste ud fra det væld af farverige, flotte tandbørster med motiver fra børnenes yndlingstegnefilm, som findes på supermarkedets hylder. At børste tænder med en “Frost-tandbørste” eller en “Biler-tandbørste” vil helt sikkert gøre rutinen lettere, for både dig og dit barn. Derudover elsker børn også lege og konkurrencer, og du kan derfor med fordel lave en lille sang eller sætte en timer, der passer med det antal minutter barnet skal børste for at holde sine tænder pæne og rene.

Giv ikke din egen frygt videre

Når du har fået etableret nogle gode tandplejerutiner hos dit barn, er det vigtigt, at du ikke gør noget for at spolere disse. Lider du fx af tandlægeskræk, må du aldrig vise dette overfor dit barn. Børn er yderst modtagelige, så hvis de ser at du frygter for at lægge dig i tandlægestolen, vil de højst sandsynligt selv påtage sig denne irrationelle frygt, og det ville jo være synd!

Hos Tandlægerne Skt. Anne Plads lægger vi stor vægt på at udføre tandpleje i børnehøjde, så børnene får en både tryg og sjov oplevelse i tandlægestolen. Vi giver gerne anvisninger, hvis vi ser, at der er mulighed for forbedring af tandplejen, men først og fremmest er vi der for at gøre dit barn fortroligt med en god mund- og tandhygiejne tidligt i livet og på den måde skabe de bedst mulige forudsætninger for dit barns sundhed.

toilet tandbørste

Fem ting du altid skal have på dit badeværelse

Daglig tandpleje

Det er den daglige forebyggende tandpleje, der bedst hjælper dig med at opretholde en sund mund- og tandhygiejne. Derfor er det vigtigt at have udstyret til det i orden, og ikke at sløse med de daglige ritualer. Hos Tandlægerne Skt. Anne Plads guider vi dig her til hvad du altid skal have stående klar på dit badeværelse, for at have de bedste forudsætninger for flotte, sunde tænder.

 1. Tandbørste

Tandbørsten er selvfølgelig det vigtigste, men det er ikke helt ligegyldigt hvilken tandbørste du vælger. Vælg altid en blød tandbørste med et børstehoved, der passer til størrelsen af din mund. Om du benytter dig af en almindelig eller en elektrisk tandbørste er underordnet, men det er vigtigt, at du ikke børster for hårdt, da du ellers risikerer at skade den beskyttende emalje.

 1. Tandpasta

Når det kommer til tandpasta, er det vigtigt at vælge en variant med et godt indhold af fluor i. I store mængder er fluor farligt, men i den dosis der er i tandpasta, har det den effekt, at det styrker tændernes emalje mod bakterie- og syreangreb. ¨

 1. Tandtråd

At børste tænder er ikke det eneste vigtige middel til at styrke tændernes sundhed. Det er ikke alle steder at tandbørsten kan nå ind, når der børstes, og man bør derfor altid supplere med tandtråd eller tandstikkere, så man kan fjerne madrester og andre bakterier mellem tænderne. Du kan både bruge tandtråd på rulle eller tandtråd, der er sat fast på en holder, der samtidig fungerer som tandstik. Begge dele er gode, det vigtige er bare, at du husker at gøre tandtråd til en fast del af din daglige tandplejerutine.

 1. Solotandbørste

Der er ikke mange, der benytter sig af solotandbørster, men det kan faktisk være nødvendigt, hvis man ønsker at børste sine kindtænder, eller andre steder hvor den almindelige tandbørste ikke kan komme ind. Den er desuden også god, hvis man har bøjle, broer eller proteser, der har brug for ekstra rengøring.

 1. Tungeskraber

Hvis man vil være sikker på en god og frisk ånde, kan man slutteligt overveje at investere i en tungeskraber. Skraberen er designet efter tungens form og trækkes forsigtigt over tungen, indefra og ud, for på denne måde at fjerne bakteriebelægninger.

Har du brug for mere information om hvordan du bedst passer på dine tænder, er du altid velkommen til at kontakte os på telefon 66 12 86 95 eller gennem den kontaktformular du finder her på siden.

ingen undskyldninger tandlæge

Nu er der ingen undskyldning for at skippe tandlægebesøget

Regelmæssige tandtjek er vejen frem

Mange danskere, særligt studerende på SU, vælger tandlægebesøgene fra på grund af en stram økonomi. Selvom vi som tandlæger gør alt hvad vi kan for at overbevise disse mennesker om, at det på længere sigt langt bedre kan betale sig at forebygge jævnligt end at behandle når det går galt, er det desværre ikke altid nok. Mange patienter vil derfor opdage, at det kan blive en dyr affære, hvis man venter med at gå til tandlægen, til man oplever smerter i stedet for at møde op til de regelmæssige tandtjek.

Få indflydelse på prisniveauet af dit tandlægebesøg

Af denne grund har vi hos Tandlægerne Skt. Anne Plads valgt at sætte fokus på økonomien i et tandlægebesøg og på denne måde gøre det muligt for unge, og andre med en stram økonomi, selv at få indflydelse på hvor meget de vil af med ved et tandlægebesøg. Selvfølgelig er priserne på mange af de behandlinger vi tilbyder fastlagt af Sygesikringsoverenskomsten, men de behandlinger vi selv fastlægger prisen på, tilbyder vi i to prisklasser, så der er noget for alle pengepunge. Vi tager os tid til at give dig et prisoverslag på din behandling, så du selv kan beslutte, hvilken løsning der er den rette for dig.

Vi går ikke på kompromis med kvaliteten

Det skal dog understreges, at der ikke er tale om en “billig” og en “god” løsning i vores klinik. Vi kan stå inde for begge løsninger, men ønsker at tilbyde et billigere alternativ, så alle får mulighed for at opretholde et sundt tandsæt, uanset økonomi. Det synes vi er fair. Vi går dog ikke på kompromis med kvaliteten. Selvom vi tilbyder prisvenlige behandlinger, kan du trygt stole på, at vi hos Tandlægerne Skt. Anne Plads altid udfører tandlægearbejde, der lever op til alle gældende krav og standarder.

Vil du høre mere om hvilke forskellige løsninger vi tilbyder og til hvilke priser, er du altid velkommen til at kontakte os på telefon 66 12 86 95 eller gennem den kontaktformular du finder her på siden.

tandpleje sunde tænder

Sådan undgår du syreskader på dine tænder

Hvorfor får man syreskader?

Syreskader er et langt større problem i vores tid, end det var for bare 50 år siden, særligt blandt unge menneske. Grunden til dette er, at mange unge indtager alt for mange syreholdige drikke  og at flaskerne i supermarkedet, med inspiration fra USA, generelt er blevet større. Syreholdige mad- og drikkevarer opløser tændernes beskyttende emalje, som ikke kommer tilbage, når det først er ætset væk. Langvarig syrepåvirkning kan resultere i, at tænderne simpelthen opløses, hvilket selvfølgelig ikke gør noget godt for ens smil.

Det skal du holde dig fra

Vil man undgå syreskader, skal man forsøge at begrænse sit forbrug af:

 • Juice
 • Sodavand
 • Energidrikke
 • Syrligt slik
 • Syrlige frugter

Cola er klart den værste synder, da den indeholder den mest ætsende syre. Mange tror fejlagtigt, at man bare kan skifte Colaen ud med en light-version og så undgå tandskader, men sukkerindholdet har intet at gøre med syreskader, og light-produkter er derfor lige så skadelige for tænderne som de almindelige produkter.

Generelle tips

Hvis du absolut ikke kan holde dig fra de syreholdige drikke, er der visse forholdsregler du kan træffe for at mindske skaden. Vælg fx altid en dåsesodavand frem for en flaske med skruelåg. Grunden til dette er, at jo mindre tænderne er i kontakt med den syreholdige væske jo bedre. Har man en dåsesodavnd, der ikke kan lukkes, er man tvunget til at drikke den hurtigt, i modsætning til hvis man har en flaske, som man kan gå og drikke af over en hel dag. På denne måde undgår man, at tænderne ligger og sejler rundt i syre hele dagen. Derudover kan man også vælge at skylle sin mund med vand eller mælk, lige efter man har indtaget væske med et højt syreniveau, da dette er med til at neutralisere og dermed forebygge syreskader.

 

tandlæge første tid

Din første tid hos en ny tandlæge

Når du skal finde en ny tandlæge

Er du flyttet så langt væk, at du ikke længere har mulighed for at benytte din gamle tandlæge, eller er du utilfreds og ønsker at skifte til en ny klinik, er der flere forskellige ting, du skal overveje. Først og fremmest skal du selvfølgelig sikre dig, at den nye tandlæge er ordentlig og kan sit kram. Tjek fx at tandlægen tilbyder alle almindelige behandlinger og at anmeldelserne af klinikken er overvejende positive. Derudover er det også en god idé at vælge en tandlægeklinik, der ligger tæt på ens hjem, så man hurtigt kan komme dertil i tilfælde af akut opståede problemer. Bor du i eller omkring Odense, bør du altså vælge en tandlæge i dette område, fx Tandlægerne Skt. Anne Plads i Odense C.

Når du møder op til din første tid

Når du har valgt en ny tandlæge, skal du ringe og bestille din første tid. I dette opkald er det vigtigt, at du gør opmærksom på, at du er ny patient, for så vil vi sørge for at overføre din journal fra din tidligere tandlæge og oprette dig som patient i vores system. Når du møder op i vores klinik, gør vi os umage for at lære dig at kende, så vi kan skabe grundlag for et behageligt samarbejde. Mød gerne op 10 minutter før tid til din første konsultation, så vi har god tid til at byde dig ordentligt velkommen.

De efterfølgende tider

Når du er færdig med din første konsultation, finder vi sammen ud af hvordan du ønsker at blive indkaldt fremadrettet. Alt efter om du er rød, gul eller grøn patient vil du blive indkaldt til tjek hvert eller hvert halve år. Vi kan give tilbyde at indkalde dig over mail, sms eller via post, hvis du ønsker det.

Ønsker du at vide mere om det at være ny patient hos os, kan du læse mere her eller kontakte os allerede i dag, så vi kan finde en tid til dig.

kamera tandlæge

Følg med i vores arbejde med et intraoralt kamera

Ny teknologi gør det muligt at følge med i behandlingen

Mange af de patienter, der lider af odontofobi, oplever frygt fordi de ikke har kontrol over, eller kan følge med i, hvad der sker i deres mund, når de ligger i tandlægestolen. Med den nyeste teknologi i tandlægebranchen, det intraorale kamera, tilbyder vi hos Tandlægerne Skt. Anne Plads at tage billeder af dine tænder før, under og efter behandlingen, så du hele tiden kan følge med i vores arbejde.

25 x forstørrelse

Det intraorale kamera er et lille blyantsformet kamera, der let og smertefrit kan bevæges rundt i alle mundhulens kroge og sende billeder direkte op på en skærm, som du som patient så kan følge med i. Kameraet gør det muligt at forstørre billederne af dine tænder med helt op til 25 gange, så vi kan komme helt tæt på eventuelle problemer og skader, som muligvis ikke var blevet opdaget ved almindelig behandling.

Få det fulde overblik over indgrebet

På denne måde får du mulighed for at blive inddraget i vores arbejdsproces, samt at få en visuel forklaring på de beslutninger vi træffer i forhold til din mund- og tandsundhed. At få det store overblik over tandlægens arbejde og have mulighed for at sige fra, hvis der er noget man ikke føler sig helt tilpas med, er særligt godt nyt for dem, der lider af tandlægeskræk.

Gør det muligt at opdage problemer i tidlige stadier

Det intraorale kamera gør det endnu lettere for os tandlæger at opdage begyndende problemer, før de udvikler sig til noget stort, så vi kan gribe ind i tide til at komme problemerne til livs. Arbejdet med det lille, blyantslignende kamera er intuitivt og simpelt og øger patientens forståelse af eventuelle tandproblemer og behandlingsmuligheder. Billederne gemmes digitalt og gør det muligt at sammenligne før- og efterbilleder, så man kan se hvilken effekt behandlingen har haft.

Vil du høre mere om hvordan vi bruger intraorale kameraer i vores arbejde, så kontakt os her.

visdomstand tandlæge

Fakta om visdomstænder

Hvad er visdomstænder?

De fleste mennesker har fire visdomstænder, men det er ikke alle, der mærker noget til dem, da de i princippet kan ligge gemt i kæben hele livet. Visdomstænder er et levn fra dengang, hvor den menneskelige kæbe var større, og vi havde brug for flere, stærkere tænder til at tygge og fordøje vores mad. Vores kost har ændret sig over tiden, men visdomstænderne bryder stadig frem, eller prøver på det, og det kan være et problem, da kæbepartiet i dag er mindre, og der derfor ikke altid er plads til de frembrydende visdomstænder.

Hvornår skal visdomstænder fjernes?

Hvis visdomstanden ligger skjult i kæben, uden at forstyrre, skal den selvfølgelig ikke fjernes. Er visdomstanden skyld i smerte eller sygdom, skal den, hvad end den er helt eller delvist frembrudt, dog fjernes. Eksempler på situationer, hvor visdomstanden/tænderne skal fjernes:

 • Hvis der er hul i tanden, eller hvis der opstår hul i nabotænderne pga. visdomstanden
 • Hvis der opstår en lomme omkring tanden, hvor der kan sætte sig bakterier, der kan være skyld i sygdom

Hvordan skal visdomstanden fjernes?

Har vi afgjort hos Tandlægerne på Skt. Anne Plads at én eller flere af dine visdomstænder skal trækkes ud, har vi to måder at gøre det på, nemlig simpel tandudtrækning og ved operation. Generelt gælder det, at visdomstænder der er brudt helt frem kan fjernes med simpel tandudtrækning, hvorimod tænder der kun er delvist, eller slet ikke brudt frem, skal fjernes ved en lidt mere tidskrævende operation.

Ligger visdomstanden stadig nede i kæben, bedøves patienten, hvorefter der lægges et lille snit, så man får adgang til tanden. Hvis nødvendigt deles tanden i flere mindre dele og fjernes forsigtigt, inden tandkødet lukkes igen med et par små sting. Hele indgrebet er så godt som smertefrit, da man er fuldstændig bedøvet i munden.

Hos Tandlægen Skt. Anne har vi stor erfaring med fjernelse af visdomstænder, og vi hjælper dig gerne med at afgøre hvorvidt netop dine visdomstænder udgør en trussel mod din mund- og tandsundhed og derfor skal fjernes. Kontakt os i dag for at høre mere om visdomstænder.

rygning tænder

Ved du hvordan rygning påvirker din tandsundhed?

Vi lever i en oplyst tidsalder, og derfor er det ikke muligt at ryge uden at være opmærksom på denne handlings sundhedsmæssige effekter. Rygere bliver konstant konfronteret med skræmmebilleder af kulsorte lunger eller ulækre kræftbylder, men noget de fleste glemmer at tænke på, er hvordan rygningen påviker deres mund- og tandsundhed.

Æstetiske påvirkninger

Røgens synlige effekter viser sig hurtigt i form af misfarvninger på tænderne. Rygning giver mørke belægninger på tænderne, som ikke kan fjernes ved hjælp af tandbørstning. Misfarvningen er langt værre end den der fremkommer ved indtag af rødvin, te og kaffe, og som ryger vil du opleve, at dine tænder bliver brune/gullige i en langt tidligere alder end hos ikke-rygere.

Sundhedsmæssige påvirkninger

Udover at man får grimme, misfarvede tænder, som langsomt løsner sig og falder ud, har rygning også nogle meget alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser. Tobaksrygning er fx den førende årsag til kræft i mundhulen, en meget smertefuld kræftform der viser sig ved sår og blærer i munden, samt smerter og generelt synkebesvær.

Derudover har rygere mere end dobbelt så stor risiko for at udvikle paradentose end ikke-rygere. Paradentose er omfattende tandkødsbetændelse, der har spredt sig hele vejen ned til det dybereliggende væv, hvilket i sidste ende kan føre til tab af tænder.

Stop med at ryge i dag

Rygning har altså både kosmetiske og sundhedsmæssige konsekvenser, hvilket forhåbentligt kan motivere til at kvitte tobakken én gang for alle, hvad end der er tale om cigaretter, cigarer eller snus. Stopper man med at ryge, vil man efter en årrække have mindsket risikoen for mund- og tandsygdomme, men de misfarvninger man har reddet sig kan desværre ikke fjernes på naturlig vis og må i slemme tilfælde fjernes ved hjælp af professionel tandblegning.

Hos Tandlægerne Skt. Anne plads tager vi os gerne tid til at forklare dig, præcis hvorfor du skal stoppe med at ryge. Vi rådgiver mange rygere hver dag, som har fået deres mund- og tandsundhed spoleret, pga. den tobak de dagligt har udsat deres system for. Vi ved af erfaring at jo før du stopper med at ryge jo bedre, og vi hjælper dig gerne med at tage initiativ til et varigt rygestop, så din mund- og tandsundhed langsomt kan opbygge sig selv igen.

Effektiv behandling i trygge rammer
- til en fair pris!